TRHABERTÜRK ANKARA:
Tüketici haklarında yeni düzenlemeye gidildi. iade etmek istediğiniz ürün ile ilgili yasal haklarınız ve izlemeniz gereken adımlar genellikle şu şekildedir:
Tüketici Hakları ve İade Süreci
Türkiye'deki 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'a göre, mesafeli sözleşmelerde (yani internetten veya telefonla yapılan alışverişlerde) 14 gün içinde cayma hakkınız bulunmaktadır. Bu süre içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin ürünü iade edebilirsiniz.
Önemli bir nokta da, cayma hakkınızı kullandığınızda iade kargo ücretinin satıcıya ait olması gerektiğidir. Satıcının, iade kargo ücretini alıcıdan talep etmesi yasaya aykırıdır.
Ne Yapmalısınız?
Satıcıyla İletişime Geçin: Öncelikle satıcıyla iletişime geçerek iade talebinizi iletin ve iade kargo ücretinin kendilerine ait olduğunu hatırlatın. Satıcı size iade için bir kargo kodu veya anlaşmalı kargo firması bilgisi vermelidir.
Ürünü Paketlenme: Ürünü, size ulaştığı şekilde tüm aksesuarları ve faturasıyla birlikte orijinal ambalajında paketleyin.
Kargo İşlemi: Satıcının belirttiği kargo firması ve iade kodu/bilgisi ile ürünü iade edin. Kargo firmasına "alıcı ödemeli" olarak göndermek istediğinizi ve satıcının size verdiği iade kodunu belirtin.
Takip Edin: İade sürecinizi takip edin ve ürünün satıcıya ulaştığından emin olun.
Geri Ödeme: Satıcı, ürünü teslim aldıktan sonra yasal olarak 14 gün içinde ödemenizi iade etmek zorundadır.
Sorun Yaşamanız Durumunda
Eğer satıcı iade kargo ücretini karşılamakta direniyor veya geri ödemeyi yapmıyorsa:
Tüketici Hakem Heyetine Başvurun: Fatura tutarınıza göre ikamet ettiğiniz yerdeki Tüketici Hakem Heyetine başvurarak hakkınızı arayabilirsiniz. Başvuru genellikle e-Devlet üzerinden de yapılabilir.
Bankanızla İletişime Geçin: Kredi kartıyla ödeme yaptıysanız, bankanızla iletişime geçerek "ters ibraz" (chargeback) talebinde bulunabilirsiniz.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.