Bugün, 19 Eylül 2024 Perşembe

Vali Çiftçi'nin Dikkatine

FTM soruyor, Devlet Bizden ne istiyor. ? Yazmazsın niye yazmiyorsun Yazarsın niye fazla yazıyorsun

Tarih: 18.09.2024 16:32 Güncelleme: 18.09.2024 16:57
Vali Çiftçi

Yazmazsın niye yazmiyorsun Yazarsın niye fazla yazıyorsun
FTM'en iptal
Erzurum ilinde İçişleri Bakanlığı tarafından ​Fahri Trafik Müfettişi olmak için aşağıda belirtilen ,Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,En az kırk yaşında olmak,Yüksekokul mezunu olmak,   En az on yıllık sürücü belgesi sahibi olmak,Hakkında 2918 sayılı Kanunun 48 inci maddesine göre işlem yapılmamış olması, Yukarıda belirtilen şartlara haiz kişilerden müfettişliğe istekli olanlar; ikametinin bulunduğu il valiliğine müracaat edildikten sonra,
Fahri Trafik Müfettişlerinin Trafik Kural İhlali Tespit Tutanağı Düzenleyebileceği Kanun Maddelerine istinaden Trafik Güvenliğini ihlal eden araçların bizzat tespiti yapıldıktan sonra mobil uygulama üzerinden cezai iişlem uygulayabiliyorsun. Müracaat edilerek FTM kimliğinin alındığı İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Denetleme Şube Müdürlüğünde bulunan Fahri Trafik Müfettişliği Büro Amirliğinde görevli Polis Memurları tarafından Polnet uygulaması üzerinden İlgili birimlerde kayıt altına alınıyor.
Evet buraya kadar Resmi prosedür işlemleri anlatıldı.


İşte asıl konu burda başlıyor
Erzurum Valilik Makamı Vali Mustafa Çiftçi tarafından iptal edilen FTM kimliği ile ilgili.
Dikkat bu yazıyı okuyan Sürücüler sevinip peş peşe itiraz edecek,ilgili FTM görevlileri bu moral bozukluğu ile artık ceza yazmayacak benden söylemesi.
Bundan bir kaç ay önce Erzurum ilinde bulunan FTM görevlisi bir kamu görevlisinin başından geçenleri anlatmak istiyorum.
194 sicilli bir FTM görevlisi Trafik güvenliğini peş peşe tehlikeye düşüren 3 özel halk otobüsüne ceza işlem uygulamış, İlgili Emniyet Müdürlüğünde görevli Trafik Polisleride bu ceza işlemlerinin para cezasının tatbiki için POLNET üzeri bilgisayar ağı üzerinden Maliye ve Trafik Daire Başkanlığına anında bildirim yaparak gerekli ödeme işlemlerinin yapılması için e devlet üzerinden ve tebligat yaparak uygunsuz araç kullanan araç sahiplerine bildirim yaparak ödeme yapılmasını istemeleri sonrası,
İlgili sürücüler keyfi davranışta bulunarak şehir içi ulaşımda halkın güvenliğini aksatmaları konularını rafa kaldırarak yaptıkları veya yapacakları ödeme ile ilgili Dernek Başkanlarına hemen duyuru yaparak bu konuyla ilgilenmesini istiyorlar. Eğer bu cezalar devam ederse biz sürücüler her gün ceza yemekten kurtulamayız diyorlar.
Dernek Başkanı, hemen Emniyet Müdürlüğünde ilgili birimde görevli polis dostunu arkadaşını arayarak ya bizim sürücülere bir ftm ....... si ceza yazmış hem de üst üst ayrı ayrı cezalardan üstelik sana zahmet bu konuyla ilgili nerelere müracaat edeceğiz bize yardımcı ol demesi üzerine ilgili Polis Memuru da hemen yetkisini kullanarak  FTM kimliğini tek iptal edebilecek Makam olan Valiliğe Şube Müdürlerinin imzası ile yazı gönderiyorlar ve diyorlar ki.

BASINDA YER ALMIŞ FAZLA CEZA YAZMAYIN

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 01.04.2004 tarihli 2004/68 sayılı Genelge’si ile peş peşe birden fazla kural ihlali yapan araç sürücülerine, yaptığı ihlaller içerisinde en ağır cezayı gerektiren sadece bir suçtan dolayı tutanak düzenlenmesi, beş-on dakika ara ile birden fazla tutanak düzenlenmesi halinde, sürücüler tutanağı tanzim eden fahri trafik müfettişlerinin, kendilerine kasıtlı olarak bu cezayı yazdıkları şeklinde Emniyet Genel Müdürlüğüne ve basına serzenişte bulunmakta, bu da Fahri Trafik Müfettişliği müessesesini olumsuz yönde etkilemekte olduğu bildirilmiştir.

 İlimize kayıtlı 250194 sicil sayılı fahri trafik müfettişi tarafınızın 31.05.2024 günü 25 H 00…. plaka sayılı araca Endüstri Caddesi adresinde 17.08,17.09 ve 17.10 saatlerinde sırasıyla 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu madde 58 ‘’ Aksine bir işaret bulunmadıkça araçlarını gidiş yönlerine göre yolun en sağ kenarında durdurmamak, yolcularının iniş ve binişlerini sağ taraftan yaptırmamak ve yolcuların da iniş ve binişlerini sağ taraftan yapmaması’’, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu madde 73/c ‘’Seyir halinde cep veya araç telefonu ya da benzer haberleşme cihazlarını kullanmak’’, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu madde 74/b ‘’ Görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamamak, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yayalara durarak ilk geçiş hakkını vermemek’’ trafik idari para cezası maddelerinden tutanak düzenlediği, 31.05.2024 günü 25 H 00… plaka sayılı araca Endüstri Caddesi adresinde 13.13, 14.14 ve 14.15 saatlerinde 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu madde 58 ‘’ Aksine bir işaret bulunmadıkça araçlarını gidiş yönlerine göre yolun en sağ kenarında durdurmamak, yolcularının iniş ve binişlerini sağ taraftan yaptırmamak ve yolcuların da iniş ve binişlerini sağ taraftan yapmaması’’, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu madde 73/c ‘’Seyir halinde cep veya araç telefonu ya da benzer haberleşme cihazlarını kullanmak’’, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu madde 74/b ‘’ Görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamamak, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yayalara durarak ilk geçiş hakkını vermemek’’ den tutanak düzenlediği ve 31.05.2024 günü 25 H 00 …plaka sayılı araca Endüstri Caddesi adresinde 14.20 ve 14.21 saatlerinde 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu madde 73/c ‘’Seyir halinde cep veya araç telefonu ya da benzer haberleşme cihazlarını kullanmak’’, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu madde 74/b ‘’ Görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamamak, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yayalara durarak ilk geçiş hakkını vermemek’’ trafik idari para cezası maddelerinden tutanak düzenlediği anlaşılmıştır.

İPTALİ GEREKLİ
Fahri Trafik Müfettişliği Görev ve Çalışma Yönetmeliği’nin 11’inci maddesi birinci fıkrası (e) ‘’Yetkilerini, bu Yönetmelikte belirtilen görevlerin haricinde kullandığı tespit edilenler.’’ hükmü gereği 03.07.2024 tarihli ve 2024061011194808098 sayılı Valilik Olur’u ile fahri trafik müfettişliği görevi iptal edilmiştir . Bahsi geçen kurum ve kişiler tarafından yapılan iş ve işlemlere ilişkin mevzuata ve sürece aykırı bir işleme rastlanılmamıştır.
Sayın Vali Mustafa Çiftçi'de Yönetmelikte belirtilen kural gereği,Erzurum'da Trafik güvenliğini tehlikeye düşürecek araçların tespiti sırasında ceza yazılmamasını sağladığının farkına varamadan FTM kimliğinin iptal edilmesini ONAYLIYOR.
Sayın Valinin iyi niyetinden kimsenin şüphesi olmasın fakat ilgili Emniyet Biriminde görevli Trafik tescil de görevli Polis Memurunun kendisine ceza yazılan kişilerin aşırı isteklerini dikkate alarak İçişleri Bakanlığı tarafından görevlendirilen ilgili FTM görevlisinin bir daha ceza yazılmasını önlemeyi başarıyor.
Ha nasıl başardı İlgili yönetmeliğin 11’inci maddesi birinci fıkrası (e) ‘’nin içeriğinde anlatılan bilginin yanlış yorumlanması sebep oldu.
Çünkü,
Müfettişlik Görevinin Sona Erdirilmesi
Madde 11- Müfettişlik görevi aşağıda sayılan hallerin herhangi birisinin mevcudiyetinde sona erdirilir.
a) Bu Yönetmeliğin 5 inci maddesindeki şartlardan herhangi birini kaybedenler.
b) Ayrılma isteğinde bulunanlar.
c) Bu Yönetmeliğin 10 uncu maddesi gereğince mahkemeye sevki yapılanlar.
d) Müfettişlik kimliğini, kendilerine muafiyet kazandırmak amacıyla kullananlar.
e) Yetkilerini, bu Yönetmelikte belirtilen görevlerin haricinde kullandığı tespit edilenler.
f) Trafiğin denetimi ve yönetimiyle yetkili kişilere görevleri esnasında müdahalede bulunanlar.
g)  70 yaşından gün alanlar.

Deniliyor 

peki nerede yazıyor Trafikte Halkın Güvenliğini tehlikeye düşüren araçların tespiti halinde KTK'da belirtilen ceza maddelerinden hangilerine uygunsuz davranışta bulunanların tespiti halinde ceza yazılmasın veya ayrı ayrı ceza maddelerine uygunsuz sürüş yapan araçlara ceza yazılmasın yoksa kimliğiniz iptal edilir diye.

Kimliği iptal edilen FTM soruyor, 

Ben Ceza yazmadığım zaman neden ceza yazmıyorsunuz diye uyarı yapılıyor,Ceza yazdığım zaman yok fazla ceza yazdın haydi güle güle deniliyor.Peki Devlet Bizden ne istiyor. ?
 


Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.