Bugün, 21 Kasım 2024 Perşembe

Yiğitcan ÇİFÇİ


Okul ders kitapları eğitim için yeterli mi

Öğrencinin Eğitimini tamamlayan Devlet olmamalı mı?


Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan Okul ders kitaplarının özellikle Ortaokul (5.6.7.8 sınıf ) içerik bakımından tam olarak ihtiyaçları karşılamadığı ortadadır. Bunu yazarken amacım MEB’i kötülemek değil eleştirmek hiç değil. 
Fakat eğitim sisteminde yeni düzenlemeler yapılmasının, müfredat iyileştirmelerinin ve ders kitaplarını kapsam olarak genişletmenin gerekliliği aşikârdır. Çünkü Kaynak adıyla yardımcı ders kitaplarını öğretmenler mecbur velilere tavsiyede bulunuyor nedeni ise,
Sınavlarda sorulan soruların anlatıldığı konular Müfredat ders kitaplarında yok.
Ders kitaplarında konular bütüncül bir yaklaşımla, farklı perspektiflerden ele alınıp derinlemesine incelenmelidir. Öğrenciler ezberci eğitim anlayışıyla yetiştirilmemelidir. Kitaplar ve öğretmenler onlara hem bilmeleri gereken her şeyi öğretmeli, hem de yeni şeyler araştırmaya sevk etmelidir.
MEB Ders kitaplarının öğreticilik işlevi bitik. Devlet kitap basımı yapmasına gerek yok boşuna masraf yapılmasın, Velilerin ücretlerini ödeyerek aldıkları  Yardımcı ders kitapları konuları anlamada yeterli.
NEDEN VELİ ZORLANIYOR
Bu kitapları hiç vermeseler eksiklikleri hissedilemez bile. 
Bu kitapların içinde bulunan konuların üniversite sınavlarında  sorulan konu soruları, ünite sonu sorularının bile çözülmesi için gerekli bilgiyi vermeyecek kadar yetersiz olmasının sebebi nedir? 
İnsanlar kaynak kitap almaya mı zorlanmak isteniyor? Peki ama neden ?
Konu anlatım kitaplarının içerisinde Neden öğrencilere verilen soru sayıları az.  Neden Soru kitapları almaya zorluyorlar. 
"Temelden bilim öğrenmek isteyen birinin kaynağı ne olmalı? " Devlet mi ? Yardımcı kaynak mı?
Devlet kitaplarının bu kadar kalitesiz olmasının en temel nedeni eğitim sisteminin kötü olduğunu belirten Öğretmenler, Öğrenciler, veliler.
Ekmeğini eğitim üzerinden çıkaran Yayınevleri, Kitapevleri, Matbaalar, nasıl para kazanacak ?
KESİNLİKLE YETERSİZ
işte böyle yetersiz MEB Devlet kitapları oldukça, Sınavlarda sorulan soruların cevapları yardımcı ders kitaplarında oldukça veliler ,kredi kartlarıyla alıp borçlanarak
Peki neden MEB kitapları da belli seviyede yeterlilik arz eder. Müfredata uymak için bu ders kitaplarına göre hareket ediliyor.
Ders Kitapları Yetersiz Mi? yoksa yeterlimi?
Kitapların konu anlatımları, alıştırmaları ve örnekleri özellikle yıl sonundaki büyük sınavlar için kesinlikle yetersizdir.
Yardımcı kitaplarda konular daha çok örnekle, daha geniş muhtevalı bir şekilde anlatılır. Bu da öğrencilerin o mevzuları en iyi şekilde kavrayıp özümsemesini sağlar.
MECBUR KALDIM BU TAVSİYEYİ YAZMAYA
Bundan dolayı yardımcı kitaplara ciddi bir eğilim söz konusudur. Okul müfredatında konular kısa kısa işlenir, üzerinde fazla durulmaz. Çünkü yapılması gereken sınavlar vardır. Belli bir süre içinde belli konuların bitirilmesi gereklidir. Bu yüzden ana hatlarıyla ele alınıp bırakılır. Fakat ayrıntılı uygulamalar için ek kaynaklara ihtiyaç vardır. Hatta imkânı olanların kursa gitmesi veya özel ders alması kendilerine büyük yarar sağlayacaktır. Böyle bir fırsatı bulunmayanlar da en azından ilâve kaynakları ihmâl etmemelidir. Farklı konu anlatım kitaplarından, soru bankalarından, Youtube ve diğer platformlar üzerindeki eğitim ve soru-cevap videolarından istifade etmelidir.
 

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.