Erzurum’da kış mevsimi eski tarihlerde kasım ayında başlar şubat ayının sonlarında doğru soğuk ve kar yağışı azalır,Mart ayının ilk haftaları güneş yüzünü biraz gösterir ilk 15 gün fazla kar yağışı olmadan gündüz eksi 5 gece sıcaklığı eksi 10 kadar düşerdi.
Son yıllarda Erzurum genelinde yaşanan iklim değişikliklerinde sıcaklıklardaki artıştan ibaret olmadığı görüldü.
Erzurum sınırları içerisinde son 5 yılda yapılan Baraj ve göletlerin havadaki nem oranını yükseltmesi sonucunda sıcaklıklar bazen tek bazen çift haneli eksi derecelerde seyretmeye başladı.
NEDEN SOĞUK
Palandöken Kayak tesisleri başta olmak üzere Şehir merkezinin en yüksek yerleşim bölgesi olan eski ismi kayakyolu şimdiki ismi Yunus emre mahallesinde bulunan park bahçe ve sokaklar 35 cm yüksekliğinde karla kaplandı.
Özellikle 11 mart gece saatlerinde başlayan 12 Mart gündüz saatlerinde kadar devam eden kar yağışı 13-15 mart tarihleri arasında ara ara yağdı ve yağmaya devam ediyor.
Bu hava değişikliğinin sebebi nin Kuzey Kutbundaki kutupsal girdabın aşağı doğru çöküşünün neden olduğu Meteoroloji uzmanlarının konu hakkında yaptıkları açıklamada,
Kutupsal girdap (polar vortex) adlı hava olayının, yeryüzünden 10 kilometre yükseklikte meydana gelen jet akımı ile yakından bağlantılı olduğu bildirildi.
KÜRESEL ISINMA HER YERDE AYNI OLMUYOR
Ortalama sıcaklıklar rekor seviyelere yükselse bile iklim değişikliği her yerde hava sıcaklıklarında artışa neden olmuyor.
Kutupsal girdap gibi karmaşık hava sistemleri Kuzey Kutbu ısıttı fakat Asya kıtasında bazı ülkeleri soğuttu.Erzurum’da soğuk geçmesi beklenilen Aralık Ocak ayları aksine sıcak Şubat ve Marta ayı soğuk ve çok kar yağışlı geçiyor.